X-láb, O-láb | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Cél: Az él használatának tanítása.

Gyakorlat: Igen lapos terepen, egyenes siklásban a térdeket össze-, illetve szétnyomva X- és O-lábas helyzeteket kell kialakítani. Ennek hatására a lécek a telemark-ívük mentén kanyarodni kezdenek, össze-, illetve szétfutnak.

A látvány elemzése: A lécek nyomvonala azt mutatja, ami ettől a gyakorlattól várható. A lejtő egy hajszálnyit meredekebb, mint egy kevésbé rutinos síelőnek ideális lenne: erre utalnak a meglehetősen szétfutó lécek. A bemutató hölgy közepesen biztos a gyakorlatban: ezt a felemásan tartott karjaiból láthatjuk, alighanem a két lábát nem tudja szimmetrikusan vezetni.

Kritika:

  • Ez a gyakorlat a lécek irányítását a térdek oldalra billentésével tanítja. Ez egyrészt egészségtelen a térdízületre nézve, másrészt sehol máshol nem használunk ilyesmit a síelésben.

Hasznos elemek:

  • Egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy az élen futó síléc kanyarodik.
  • Fejleszti a mozgáskoordinációt.
  • Esetleg alkalmas lehet némi rutinszerzésre későbbi extrém helyezetek megoldásánál.

Következtetés:

Ez éppen az X-lábA carving sílécek megjelenésekor számtalan megoldás merült fel a lécek élre állítására. Ezek nagy része nem állta ki az idők próbáját, ezért ma már nemigen használjuk őket. Ilyen ez a gyakorlat is. Noha valóban működik, és segít megérezni a síléc élének helyzeteit, túl sokat semmiképpen nem érdemes gyakorolni, mert ezt a módszert később nem szeretnénk használni. Néhányszor ki lehet próbálni, ha valakinek erre támad kedve. Elég borzasztóan néz ki, de még nem hallottam olyanról, hogy valaki megsérült volna benne. az ízületekre sem nagyon káros mindaddig, amíg a lécekre terhelést nem teszünk. Az oldalra billentett térdeket azonban soha nem szabad megterhelni!

Jártassági szint: 
Szükséges alapismeretek : 
Kategória: