Technikai öltözetek | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

A vízpárát kiengedi, de a vizet be nem - ez a féligáteresztő anyag lényegeHonnan ered?

Mint minden, ez is az űrkorszak terméke, ám a köznapi használatba a magashegyekből kerültek.

A hegymászók minél magasabbra mentek, annál hidegebbel találkoztak a hegyen. A test végzetes kihűlését egyre több és egyre vastagabb rétegekkel tudták csak kompenzálni, így előbb-utóbb a mozgásukat kezdte akadályozni.


Ezek a rétegek többnyire gyapjúból készült kötött anyagok voltak, melyek szálai elég levegőt tartottak meg a megfelelő hőszigeteléshez. Ám ezek vastag, nehéz öltözetek voltak. A technika fejlődésével a DuPont megalkotta a GoreTex néven ismert membránját (lélegző anyagok), amit azóta sok más cég, hasonló neveken gyárt és tüntet fel a ruházatain. Ezek a ruhák azonban igényelték a hozzájuk illeszkedő alsóbb, vékony, mozgásban nem akadályozó ruharétegek létrehozását. Az első ilyen a polár anyag volt, ami speciális eljárással a kólás PET palackok anyagából, a hajszálnál is vékonyabb műszálból készült szövetanyag. Majd ezt követték a technikai alsók és végül a sportolás közben hűsítő hatású műszálas sportruhák.

Újrahasznosításra váró PET-palackokPoli(etilén-tereftalát), vagyis PET
A PET újrahasznosításakor többek között vékony szálakat állítanak előKülönböző színű PET-alapú polár anyagok

Mi a GoreTex?

A goretex anyag szerkezeteHártyavékonyságú fólia, amin apró, mikroszkopikus lyukak találhatók. A vízcseppek átmérője nagyságrendileg nagyobb, mint az izzadtság párájáé, így az egyik oldalról a pára áthatolhat a membránon, míg az esőcseppeket a ruhán kívül tartja. A képességeiket 2 paraméter írja le, az egyik a lélegző képessége (gramm/m2/24óra), a másik, a víztartó képessége pedig megmutatja, hogy milyen magas vízoszlop (mm) nyomásának képes ellenállni.

Speciális mosószerViszont nagyon vigyázni kell a membrános ruházatok tisztítására, ugyanis a mosópor szemcséi képesek elzárni ezeket a lyukakat, és a ruha nem fog megfelelően lélegezni! Hegymászó boltokban kaphatók megfelelő regeneráló, tisztító és impregnáló anyagok a karbantartásukhoz.

 

Mi is a technikai alsóöltözet?

Alsóruházat gyapjúból - a hőskorEz az a testfelülettel elsőként érintkező, általában hosszúujjas póló és hosszúszáras nadrág, amit a hidegebb időben, szabadtéren űzött sportokhoz használunk. Ez a réteg közvetlenül érintkezik a bőrrel, ezért kiemelt fontosságú, hogy milyen közérzetet biztosít. Legtöbben igyekeznek pamutot felvenni (jéger alsó-felső), mert ugye ez elég meleg hatású anyag. Azonban sportolás közben jól megszívja magát izzadtsággal, amit sajnos tárol is, így mikor kibújsz a kabátból, igen könnyű megfázni, valamint egész nap nedvesen tartja a bőrfelületet, ami fokozott kihűlést eredményezhet.

Ennek a problémának a megoldására találták ki modern anyagok felhasználásával a műszálas technikai alsóöltözeteket. Ezek a műszálas anyagok rendkívül jól vezetik el a nedvességet a testfelületről, ráadásul a réteges öltözködés ellenére is biztosítják a könnyű mozgást, mert igen vékonyak.


Az alsóruhákról...

Műszalas alsóruházatNagyon sok cég gyárt ilyeneket, olcsóbb és drágább egyaránt található a piacon, mint ahogy tiszta műszálas és valamilyen formában kevert anyag is, ezek melegebbek általában a csak műszálasaknál. Téli sportok esetén egyaránt hordhatunk vékonyabbat és vastagabbat is. Ez egyénfüggő, aki fázósabb, keresse a melegebb, esetleg kevés gyapjúszállal kevert, vagy picit vastagabb, bolyhosabb kivitelű alsóöltözeteket.

Léteznek alsónadrágok, melltartók, sisakmaszkok, sőt zoknik is, amik ugyancsak lycra, vagy más, hasonló testbarát műszálból, vagy keverékből készülnek. Ezeken a lycra, coolmax, stb. feliratok jelzik, hogy fokozott sporttevékenység közben jobb a nedvesség-elvezetésük, mint hagyományos társaiké. Gyorsan száradnak, nem irritálják a bőrt, általában anti-allergének, anti-bakteriálisak, könnyen moshatók. És ha olyan típust veszel, amibe ezüstszálakat is szőnek, akkor még a testszagokat is meggátolják.

Hogyan öltözködjünk?

A hegymászók csomagjaiban egyre kisebb súlyúak a ruhák, bakancsokA különböző lélegző anyagok működésének előfeltétele, hogy alatta ne legyen olyan réteg, ami magába szívja és magában is tartja a nedvességet. Tehát pamut kizárva. Sokan azt hiszik, hogy ha van egy lélegző kabátjuk, akkor az mindent megold majd. És ugyanúgy fáznak síelés közben, mint régebben.
Tehát alapfeltétel, hogy a rétegek mindegyike műszálas, nedvességelvezető legyen, így lehet a bőr felülete szinte száraz.

Polár mellény - hasznos holmi, ami a hegyre vitt hátizsákba is könnyen beleférA bőrrel érintkező első réteg azonban magában igen kevés lenne, hogy melegen tartson minket, ezért a felsőtestre mindenképpen valami polár alapanyagú pulóver/kardigán viselése ajánlott. Ezekből is vannak különböző vastagságúak, némelyik alig vastagabb egy alsóöltözetnél, mások meg szinte önmagukban hordanak fűtőbetétet, olyan mértékben melegítenek. Ha nagy a hideg, vagy nagy a reggeli-napközbeni hőingadozás és emiatt rétegesen akarunk öltözködni, javasolt 2 vékonyabb réteg, melyek egyike napközben levehető, így szabályozható a ruha alatti komfort. Legfelül a technikai ruházat külső rétege, maga a síkabát/sínadrág következik. Ez a réteg az, ami megvéd a széltől, külső nedvességtől és a fizikai hatásoktól is. Ebbe építik be a membránt is. A kabátok külső anyaga általában impregnált, ami mosás alkalmával gyengülhet, ennek helyreállításához szintén kaphatók speciális öblítőszerek. A GoreTex membrántól függetlenül ezek a külső anyagok elázhatnak, de a kabát belsejébe a membrán semmi nedvességet nem enged be, még így sem.

Beszerzés

Badzoli technikai ruházatbanMindenki máshol. Én síelni/boardozni a HellyHansen, McKinley termékeit használom. Ezeket a Hervis-ben, a parndorfi HellyHansen outletben, osztrák Intersport és SportExpert boltokban szereztem be az elmúlt években, többnyire leárazások alkalmával. A köztes polárrétegek szintén széles skálán szerezhetők be bármelyik sportboltban, mindenki megtalálhatja az igényeinek és pénztárcájának megfelelőt. A drágábbak általában divatosabbak, kellemesebb tapintásúak, esetleg több zsebbel, szűkítési, szellőzési lehetőséggel stb. ellátottak, vagy melegebbek. A legdrágább polárok windstopper betéttel is rendelkeznek, így melegebb időben akár magukban is elegendők, kabát nélkül viselve.

Membrános ruha - víztaszító külsőA síruhák/snowboardruhák igazán széles körben beszerezhetők, a membrános ruhák ára a 30 ezres kategóriától 2-300 ezres kategóriáig is terjedhet. Érdemes márkásabb, minőségi termékeket keresni, hiszen ezek élettartama általában hosszabb. Ezek kiválasztásánál arra érdemes figyelni, hogy minél durvább, érdesebb a külső anyag, annál kevésbé csúszik a havon, vagyis egy eséskor hamarabb lefékeződünk hason-háton csúszva, mint a manapság olyan divatos, fényes, csúszós anyagú ruhákban. Sínadrágoknál fontos lehet, hogy a bakancs feletti belső oldal erősített legyen, valamint snowboardnadrágoknál praktikus, ha picit magasabb a derékszabás, illetve különösen erősített a fenékrész, meg a térd.

A kabátok kiválasztása egyéni, van aki a rövidebb dzseki fazont és van, aki a hosszítottabb fazont kedveli. Lehetőleg a cipzárakon legyen egy fül, ami kesztyűben megkönnyíti a használatot, legyen bérlettartója és mindenképp legyen hófogó szoknyája deréknál.

Fontos lehet, a hegesztett varrat is, ez segíti a vízállóságát, valamint a varrás tartósságát.

Praktikusak a feltűnő színek, akár ködben, akár a hóban (lavina) sokkal jobb láthatóságot biztosítanak.

 

BadzoliBadzoli

 

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>