Síoktatásról szülőknek | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Csoportos oktatás MátraszentistvánbanHa csemetéje elérte a 3-4 éves kort, és megkezdődik az oviban is a tornaóra, általában minden szülőnek eszébe jut, hogy érdemes-e valamiféle edzésre is beíratni a gyerkőcöt. Sokakban, és nem csak rendszeresen síző, snowboardozó anyukákban, apukákban felmerül, érdemes lenne megismertetni a gyermeket a sízés alapjaival. Szakmai partnerünk, a LurkóVilág portál szerkesztőinek kérdései alapján állítottuk össze tanácsainkat. A síző szülők számára első és legfontosabb tanácsunk, bízzák szakemberre a bevezetést! Higgyék el, a szülői oktatás az esetek 95 százalékában csak családi veszekedések forrása, a gyerek pedig nem, vagy rosszul tanul meg síelni! Tehát, ha valaki oktatást keres a gyermekének, kövesse „sorvezetőnket"!


Milyen síoktatást válasszunk?

Választhatunk hazai illetve külföldi oktatást.

Külföldön a gyermek havon kezdheti a tanulást ami sokkal autentikusabb mód. Itt két lehetőség közül választhat a kedves szülő:
Beíratja a csemetét egy helyi síiskolába vagy magyar iskolák túráihoz csatlakozik. Az azonos nyelvűség nagyon fontos.

Vagy így, vagy úgy, de magyarul beszélő oktatásra írassák gyermeküket! Én a magyar iskolákat javaslom, mert általában ők napi 2x2 órában vállalják az oktatást sokkal reálisabb áron, mint a helyiek.

Síiskola kapukkal játékokkalEgyéni oktatás havon


Idehaza többnyire műanyag pályán van lehetőség a sízés alapjainak elsajátítására. Hétköznapi, illetve hétvégi tanfolyamokra lehet beiratkozni, amelyek 3 vagy 6 hónapig tartanak. Ezek nagyon reális áron elérhetőek.

Egyéni oktatás műanyagonMásik megoldásként a magánórák jönnek szóba, ahol még intenzívebben lehet haladni, de természetesen ennek az ára is magasabb. Akármelyik hazai formát is választják sokkal olcsóbb, mint azonnal külföldre menni. Az időjárás kiszámíthatóbb és a gyermek is jobban hozzászokik a terheléshez, amit a sízés jelent.

Ezek után akár röpködő mínuszokban is élvezetesebb lehet a külföldi túra.

Akármit is választunk a legfontosabb, hogy szakképzett legyen az az oktató, akire gyermeküket bízzák. Ennek egyik bizonyítéka a végzettséget igazoló papír. Az interneten a Síoktatók Magyarországi Szövetségének oldalán megtalálható az adott évben érvényes működési engedéllyel rendelkező oktatók listája.


Mik a különbségek a síiskolák között és mire figyeljünk?

A műanyag pálya hóekére alkalmasManapság egyre több iskola között van lehetőség választani. Ha tehetik, járják körbe őket a beiratkozások előtt! Mindegyik iskola tart nyílt napokat, ahol mélyebb bepillantásra is lehetőség nyílik.

  • Fontos a pálya elhelyezkedése. Nem biztos, hogy a legközelebbi a legjobb. Figyeljék meg a környezetét! Nem mindegy, hogy milyen a környék ahol a gyermek a testmozgást végzi, ezért keressék inkább a városszéli megoldásokat.
  • A pálya adottságai is befolyásolják az eredményes oktatást (szélesség, hosszúság)
  • A felszerelés minősége sem elhanyagolható. Új típusú „carving" lécekkel nem csak a havon tanulnak gyorsabban a tanulók. A megfelelő állapotban és korban lévő sícipők is szebbé teszik az oktatás időtartamát.
  • Vizsgálják meg az oktatók listáját, érdeklődjenek képesítésük felől!
  • Nézzék meg, hogy az iskola csoportonként mennyi oktatót biztosít!
  • A pálya infrastruktúrája is kényelmesebbé teszi az ott töltött időt.
  • Végül, de nem utolsó sorban a pálya anyaga is meghatározó. Ma Magyarországon kétféle műanyag borítás közül választanak az iskolák. Az ún. Neveplast műanyagon való síelés hóközelebbi érzést nyújt.

Mit tegyen a szülő, aki nem tud síelni?

Így segítsünk liftezésnélKét dolgot tehet: továbbra sem tanul meg vagy megpróbál a gyermekkel lépést tartani.

Soha nem késő elkezdeni és nincs is szebb annál, mikor a család közösen élvezi a sítúra örömeit (Portálunk blogjában Ágnes tollából olvashatnak arról, hogy egy nem éppen tinédzser hogyan tanul síelni).
A felnőtt sítanulás is ugyanúgy elérhető, mint a gyermekeké. Formái megegyeznek a kicsikével. Fontos, hogy ne vegyes csoportokban tanuljanak, hanem a gyermekektől elkülönítve, más felnőttekkel együtt történjen ez.

Végül annyit még tegyünk hozzá, hogy ha a gyereknek nem tetszik a síelés egy adott életkorban, érdemes megpróbálni később is. Vannak gyerekek, akiket már két évesen csak nagy hisztik árán lehet elvonszolni a lift mellől, míg másoknak a 3-4 éves kor is még korai. Ha ekkor nem tetszik, vagy nagyon megterhelő számukra a sítanulás, próbálkozzanak 6-7 éves korban ismét!

Pásztory Gábor
kiképző síoktató
SMSZ

Béki Piroska
kiképző síoktató
SMSZ

 

Neckermann Utazás

Cikkünk megjelenését a Neckermann Utazási Iroda támogatta.

Neckermann gondol Önre, mert hisz síelni jóóóó!

www.neckermann.hu

06 40 200 776 

 

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>