Sífutók szívritmuszavara | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

BirkebeinerrennetA hosszú távon versenyző sífutóknak nagyobb az esélye a leggyakoribb szívritmuszavarra, a pitvarremegésre, mint bármely más, tartós megterhelést igénylő sportágban - állapították meg norvág sportorvosok, akik tanulmányukat az Európai Kardiológusok Társaságának folyóiratában jelentették meg.


Jostein Grimsmo és munkacsoportja évtizedekkel ezelőtt vizsgálatot szervezett egy rendkívüli sporteseményen, a Rena norvég városban 1932 óta csaknem minden évben megrendezett símaratonon, a birkebeinerrenneten, melynek versenyzői 54 kilométerrel távolabb, Lillehammerben érnek a célba.

Az 1976-ban futam 12000 résztvevője között 150, hosszútávú orvosi vizsgálatra fölkért versenyző is rajthoz állt. A verseny két norvég hős emlékére indul, akik 1205 karácsonyán ilyen hosszú sífutással mentették meg a trónörökös életét. A verseny azért is különleges, mert minden versenyző legalább 3,5 kg tömegű hátizsákot visz magával, jelképezve az akkor egyéves királyfi testének súlyát.

A tudományos dolgozat, melyet az European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation közölt, ismerteti a versenyen részt vevő vizsgálati alanyok 28-30 évvel későbbi egészségi állapotát.Valamennyien rendszeresen versenyeztek hosszútávú sífutásban, teljesítményük korcsoportjuk legfelső negyedébe tartozott.

A kutatók a leggyakoribb ritmuszavar, a pitvarfibrilláció gyakoriságát vizsgálták. A mindkét nemhez tartozó versenyzőket életkor szerint - 26-33 évesek, 43-50 évesek és 58-64 évesek - osztották három csoportba. Az átlagos népességben a pitvarfibrilláció gyakorisága fél százalék, de a kor előrehaladtával növekszik, 75 év felett 15 százalékra.

Az egészséges sportolók körében a ritmuszavar viszont csaknem 13 százalékban fordult elő. A legfiatalabb korcsoportban ez még magasabb: 18,2 százaléknak bizonyult. Feltűnő, hogy a legtöbbjük szívének bal pitvara kitágult. Ez a változás hajlamosít a fibrillációra. A sífutók számára ezért a szív ultrahangos vizsgálatát javasolják a szakemberek.

"Elképzelhető valamilyen genetikai tényező is azoknál, akik feltűnően lassú szívműködéssel élnek a rendszeres edzés mellett és a bal pitvar megnagyobbodásával reagálnak évek alatt a terhelésre" - mondta a vizsgálat vezetője.


Forrás:
MTI/Kárpátinfo.net

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>