Normafa konferencia | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Kilátás a Hotel Agro teraszárólVasárnap délelőtt a Normafán, Hotel Agroban jöttek össze a hazai sísport képviselői, hogy javaslataikkal segítsék a Normafa Park projektet. A fejlesztések eredményeként mind a négy évszakban használható, valamennyi kilátogató, mások mellett a túrázók, hegyikerékpárosok és síelők számára is jó feltételeket nyújtó pihenőközpont éledhet újra.

A XII. kerület és a kormány által jegyzett jelenlegi tervezet a Normafát több évszakos szabadidőközpontként vázolja fel, ahol a túrázók, futók, túrakerékpárosok, downhill biciklisek, vagy csak a sétálni vágyók is a jelenlegi viszonyoknál rendezettebb körülmények között tudnak hódolni szenvedélyüknek. A vasárnapi, Fehér Gyula (Skioutlet) által szervezett konferencián a havas sportok képviselői mondták el javaslataikat a téli sportolás feltételeinek megteremtéséről.

Vincze P. Márton, a Normafa Park fejlesztésének kormánymegbízottja tartotta a bevezető előadást. Kijelentette, hogy ő is egy ehhez hasonló konferenciát szeretne majd tartani akkor, amikor elkészülnek a környezeti hatástanulmányok, majd ezek alapján a megvalósíthatósági tanulmány. Ez körülbelül 18 hónapot vesz igénybe. Szerinte a tervezett népszavazás előtt ismét lehet egy ilyen megbeszélést tartani – de akkor már a nyilvánosságra került szakértői anyagok alapján.

A konferencián részt vettek a XII. kerületi önkormányzat szakemberei, a hazai havas szervezetek (síoktatók, snowboard, sífutók, sí szövetség, hazai síterepek) és természetesen a SKI C.U.L.T. képviselői. Az előadók megvizsgálták a természetvédelem és síelés összefüggéseit, beszámoltak az úgynevezett városi sípályákról, amelyek a norvég fővárosban ugyanolyan sikeresek, mint például Bécsben. Szó volt meg nem valósult kezdeményezésekről, és persze az előadók zöme elmondta, gyermekként hogyan tanult meg a Normafánál síelni.

A konferencia második részében a közönség kérdéseket tehetett fel, amelyek egy részének megválaszolásához szükség lesz a részletes tervekre, hatástanulmányokra. A tanácskozás záróokmány elfogadásával zárult, amelyet 12 hazai szervezet írt alá. A szervezők más, a Normafa Park rehabilitációját támogató szervezetek utólagos csatlakozását is várják.

Ozsi megköszöni Fehér Gyulának a konferencia színvonalas megrendezésétAz előadók és az aláírók között természetesen ott volt a SKI C.U.L.T. szakértője, Ozsváth Miklós is, és nem vagyunk ugyan lelkes konferencia-rajongók, de... Ez most higgadt, szakszerű volt, jó előadások, jó kérdések és felkészült, pontos válaszok. Úgy látszik, ha értelmesen és pontosan meg van jelölve a téma, akkor értelmes és pontos lesz a vita. (képgalériánk)


Ozsi előadásának vázlata itt található.
 

A konferencia valamennyi előadásának anyaga a www.skioutlet.hu oldalon olvasható

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>