Milyen is egy síoktatói vizsgatábor? | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Síoktatóképzés - Béki Piri, az egyik kiképzőFeszített. Izgalmas. Nehéz. Kihívásokkal teli. Kitartást, lelki erőt igénylő. Élmények. Kudarcok.
Megmutatja, hogy fel tudsz-e állni, és újra küzdeni. Sikerek.
Többnyire, végeredményben alighanem komoly élmény marad.

Legalábbis kiképzőként ezt látom az arcokon, és ez jön le azoknak a reakcióiból, akik síoktatóvá válnak.
Úgy látom, hogy ragaszkodnak a szakmához, a megkapott-megszerzett tudáshoz, szívesen tanulnak és fejlődnek tovább.

Nincs ébresztő. A lényeg, hogy érd el a reggelit. Ha akarsz, felkelsz hajnalban, és mész edzeni Gabesszel. Ha nem, akkor nem.
Reggeli után egy előadással indítasz, hogy aztán a tíz óra a pályán találjon.
Síelsz egész nap – egy ebédszünettel.
5 körül indulnak a délutáni előadások vacsoráig – kezdve a nap tematikai összefoglalásával –, hogy vacsora után folytatódjanak az estiek.
10 körül vége a kötelező programnak. De mindig van, aki marad, videót néz, röhög vagy álmélkodik. És persze megiszunk mellé egy sört is.
„Laza” program.

Az első nap alapiskolát síelsz. Egyenes siklás nagyrészt. Meglepődsz, lehet, hogy mellbe vág. Hogy már a tízméteres egyenes siklásnál van mit tanulnod. Nem feltétlenül érted, de csinálod.

A második nap még mindig a StrongBase ™ megy. Már elkanyarodsz. Feladatok, szempontok, figyelem. Kezded megérteni, hogy nagyon is rád fért a – szó szerint – alapos alapozás.
Még nem módszertanilag dolgozzátok fel, érzed, hogy ez inkább a sítudásodnak szól. Persze a kiképzők úgysem állják meg, hogy egy-egy módszertani utalást ne tegyenek.

A harmadik nap már összekötött hóekeívek. Végre síelsz, nem csak csúszkálsz…
Minden nap új téma: az egyiken a hóekeívből párhuzamossá vállnak a lécek, aztán egy egész nap a párhuzamos lendületek különböző válfajaival, szabályozásával, trükkjeivel. Egy egész nap arra, hogy hogyan lesz belőlük rövidlendület.

Néhány nap múlva már egyre jobban érted és érzed, hogy miért volt az elején ennyire részletes az alapiskola. Megérted, hogy amit az első napokban nem raksz össze – vagy ha rosszul rakod össze – a tanítványnak örökre hiányozni fog. Már te is bánod, hogy nem figyeltél eléggé.

Még szerencse, hogy amikor átvettétek a teljes tematikát, az oktatást gyakorolhatod. Mindenki megkapja a maga témáját, és oktatja. Ha oktatsz, azért figyelsz – és értesz meg sok mindent, ami eddig nem állt össze. Ha csinálod, a párhuzamos és a rövidlendület fényében már érted, hogy miért kell a léceket lapon vezetni, miért fontos a törzsizmok munkája. De jó lenne ezután a nap után újra megsíelni a magasiskolát – kívánod.

És teljesül. A vizsga előtti még egy ismétlő napon újra fent vagy a pályákon, és megint síelhetsz, kísérletezhetsz. Ez már más hangulat, szabadabb, síelősebb. De azért vannak szempontok, javaslatok, korrekciók. És kilométerszám síelés.

Már a reggeli előadáson is nehéz figyelni, mert a vizsga jár a fejedben. Szuggerálod magadba: nem a jellemző hibáidra kell figyelned, hanem a fontos pontokra, amitől sikerülni fog.
Nem gondoltad, volna, hogy ennyire fogsz izgulni attól, hogy egyenesen kell siklanod a StrongBase ™ gyakorlatiban. És nem gondoltad volna, hogy pont a rövidlendületet hozod.
Vagy nem. Van, aki felülmúlja magát. Van, aki hozza a stabilat. És van, aki botlik.

Örülsz, mert sikerült. Bosszankodsz, hogy csak 7 pontod lett a 12-ből. Ezt mindig vinni fogod magaddal. Pedig de jó lett volna büszkének lenni a 10 pontra.
Elkeseredsz, mert ez most kevés volt. Megfogadod, hogy akármi lesz, te megcsinálod. Vagy megfogadod, hogy hagyod a fenébe az egészet.
Ha szerencséd-szerencsénk van, pár hét múlva felállsz a padlóról, és eldöntöd, hogy nem adod fel. Szomorúak voltunk, de most örülünk. Ez a jele, hogy van benned kitartás, ide való vagy, erre a pályára, közénk.

Ha szerencséd-szerencsénk van, örülsz, hogy sikerült, és már alig várod, hogy tovább tanulhass, mert érzed, hogy ez még csak az út eleje.
Ha nincs szerencsénk, szomorúan nézünk utánad, mert feladtad. Vagy mert sikerült, és megelégedtél ennyivel. Mindegy melyik, egyik sem jó forgatókönyv.

De mindannyian – kiképzők, barátaid, csoporttársaid, kollégáid és leendő tanítványaid – bízunk benne, hogy jól döntesz.

 

Üdv:

Ozsi
(egy kiképző szemével, a 2014-es tanfolyam 2014/1 csoportjának a Piancavalloba áthelyezett tábora alapján)

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>