Hogy síeljünk a kicsi gyerekkel? | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Ne vigyük tudásánál nehezebb pályára!

A pályákon nagyon sokszor látni lelkes szülőket, akik egészen pici gyereküket tanítják a sízés nagy tudományára. Minden tanár tudja, hogy a saját gyermekét úgysem fogja tudni megtanítani sem a matematikára, sem az angolra – a tanórák családi programmá válnak. A saját gyerekével senki sem szeret nagyon szigorú lenni, hogyan tudna hát követelni, illetve szankcionálni a szülő egy el nem végzett házi feladatot? Csak családi veszekedés lenne a dologból.


Liftezni is tanulni kell! Okos ember tehát inkább szakemberre bízza csemetéje oktatását, legyen szó korrepetálásról, idegen nyelvről vagy esetünkben sízésről. A síoktatás is szakma, Magyarországon a Síoktatók Magyarországi Szövetsége tartja nyilván a végzett síoktatókat, akikben megbízhatunk, hisz folyamatos továbbképzésen vesznek részt. (Róluk a www.sioktatas.hu oldalon tájékozódhatunk.)
Ha mégis túl drágának találná valaki a síoktatást, azzal számolnia kell, hogy nem fog tudni többet megtanítani a gyereknek egy oktatónál. De ha mindenáron ő maga akarja gyermekét tanítani, íme néhány jótanács:


Mit ne tegyen?Ne fogjuk a gyereket!

Ne kényszerítse a gyereket tudásánál nehezebb pályára!

  • Ne fogja a gyereket hátulról!
  • Ne kösse a gyereket kötél végére!
  • Ne kiabáljon vele!
  • Ne szégyelljen változtatni korábbi véleményén!

 

Mit tegyen?

Az oktató elöl síel

Síeljen a gyerek előtt, és inkább engedje, hogy a gyerek, ha akar, Önbe kapaszkodjon!

Síeljenek egymás mellett, Ön tartsa vízszintesen maga előtt a botját, a gyermek pedig kapaszkodjon ebbe.Az oktató háttal síelve figyeli a gyerek mozgásátSíeljen a gyerek előtt menetiránynak háttal, esetleg fogja a sílécek csőrét!

Gondolja újra, biztos jó-e, hogy mindezt Ön csinálja, és nem egy szakember?

Soha ne Ön fogja a gyereket, mert ha elengedi, összeesik, mint egy „rongybaba”, míg ha a gyerek kapaszkodik a szülőbe, akkor a gyerek maga tartja saját magát, a szülő csak támasz.


Ha a gyerek még olyan kicsi, hogy nem tanítható síelésre, semmiképpen ne vigyük fel őt háti hordozóban a sípályára! Nincs ugyanis olyan magabiztos síelő, aki ha valaki elüti őt a sípályán, meg tudná esés közben védeni a gyereket a sérüléstől! Láttunk már olyat, hogy apuka snowboarddal vitte így a hátán a csemetét, ami felfoghatatlan felelőtlenség!
 

Béki Piroska, kiképző síoktató, SMSZ
Pásztory Gábor, kiképző síoktató (SMSZ), síiskola-vezető, www.gyereksi.hu

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>