Hidegártalmak: kihűlés, fagyás és egyéb sérülések | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

A legtöbb hő a fejen át távozik - viseljünk sapkát!

Hidegallergia, hipotermia vagyis fokozatos kihűlés, fagyási sérülések, dércsípés, lövészárokláb, fagydaganat. Szerencsére egy sízőt ezek közül a bajok közül egyre kevesebb fenyegeti, de azért jobb félni, mint megijedni. A megelőzéshez és a kezeléshez is gyűjtöttünk információkat.


Egy kis történelem és néhány adat

Juanita, az ampatoi fagyott lányA fagyásos állapotot már nagyon régen felismerték, kezelték. A chilei hegyek között találták meg azt a mintegy 5000 éves prekolumbián múmiát, amelyen fagyási sérülések voltak - ez a legkorábbi „dokumentált" eset. Ennél újabb dokumentációval szolgál Napóleon tábori sebésze, Jean Dominique de Larrey. 1812-ben a napóleoni sereg Oroszországból való visszavonulása idején írja le először részletesen a fagyási sérülés kialakulásának mechanizmusát. Feljegyzi azt is, mennyire ártalmas a fagyás-felmelegítés-fagyás ciklus, amelyet azoknak a katonáknak kellett elviselni, akik éjjel a tábortűznél felmelegítették megfagyott kezüket és lábukat pusztán csak azért, hogy másnap újra megfagyjanak.


Jean Dominique de LarreyBár a fagyási sérülést sokáig katonai problémának tartották (erre utal például a lövészárokláb kifejezés a napokig hideg, nedves zokniban vagy csizmában lévő lábon kialakuló hidegártalomra), ma legalább annyira civil gond is. A legtöbb fagyási sérülést szenvedett személy 30-49 év közötti férfi. A legtöbb fagyásos sérült a tapasztalatlan túrázók közül kerül ki. Leggyakrabban a láb, pontosabban a nagylábujj fagy meg. Száz esetből 46-nál a kézen is van fagyás, ezt követik a feji fagyások 17 százalékkal. A fejen a kiálló részek, a fülek és az orr a legérzékenyebbek.

 

 


Hidegtűrés

Bármilyen jól tűri valaki a hideget, a hosszas hóban fekvés kihűléssel fenyegetiHidegben a szervezet legfontosabb feladata a test hőmérsékletének fenntartása. E cél érdekében a végtagoktól eltereli a vért a központi szervek: a szív és a tüdő felé. A hidegtűrés jelentős egyéni eltéréseket mutat, sokféle tényező befolyásolja. A kihűlés, fagyás veszélyét a külső körülmények, a levegő hőmérséklete és páratartalma, illetve az ember általános erőnléte és egészségi állapota együttesen befolyásolják. Fagy, illetve tartósan plusz 5-6 fok alatti hőmérséklet, de magasabb páratartalom esetén is bekövetkezhet a hidegártalom valamely formája. Vannak, akik különösen érzékenyek a hidegre, elsősorban az idősebbek, a dohányosok, a sok koffeint fogyasztók, valamint a rossz vérkeringéssel járó betegségben (például cukorbetegségben, pajzsmirigy-rendellenességben vagy érelmeszesedésben) szenvedők. Az egészséges felnőtteknél az alkoholfogyasztás, a narkotikumok és nyugtatók szedése fokozza jelentős mértékben a kihűlés, fagyás veszélyét. A hidegártalom valamely formája bekövetkezhet az erős, nagy sebességű széltől és a hideg víztől is.

A hidegártalmak között megkülönböztetjük a hidegallergiát, a lehűlést (hipotermia) illetve a fagyást (pernio) és a fagyással nem járó sérüléseket, a dércsípést, a lövészároklábat és a fagydaganatot, bár a kihűlés rendkívül hideg körülmények között (példaként a hegymászókat említhetjük) sokszor jár együtt a végtagok fagyásával is.

Hidegallergia

Csalánkiütés allergiásoknál hideg hatására télen-nyáron kialakulhatRitkán előforduló betegség a hidegallergia. A hideg levegőtől nem védett testrészek bőrén (pl. arc, nyak, kézfej) hirtelen csalánkiütések jelennek meg, melyek meleg helyiségben gyorsan eltűnnek. Ez a túlérzékenység hideg folyadék hatására is megjelenhet. Így jeges ital fogyasztása után megduzzadhatnak az ajkak, illetve agarat nyálkahártyája, esetenként légzési vagy nyelési nehézséget okozva. A hidegallergia végzetes következménnyel is járhat, ha a beteg nyári melegben hideg vízbe ugrik. A hirtelen vérnyomás és vérkeringési sokkot okozva vezethet az egyébként egészséges, gyakran fiatal egyén váratlan halálához.

 

 

A fokozatos kihűlés (hipotermia) okai

A bőrt és az alatta található szöveteket a keringő vér tartja 37 °C körüli állandó hőmérsékleten. A vér főleg a sejtek által leadott energia révén melegszik fel, mely a táplálék elégetése (metabolizálása) során keletkezik, ami állandó tápanyag- és oxigénellátást igényel. A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet minden sejtje és szövete zavartalanul működhessen. Alacsony testhőmérsékletű egyénben a legtöbb szerv, különösen a szív és az agy működése lelassul, végül pedig leáll.

Skiculture-tipp:
Mivel a hideg az agyműködést is lassítja, nagyon fontos, hogy különösen védjük a homlokunkat sapkával vagy fejpánttal. A fáradtság, álmosság arra utalhat, hogy baj van. A homloklebeny lehűlése hatására lassabbá válik a gondolkodás, romlik az ítélőképesség, így hibát hibára halmozunk.

Mozgás, mozgás, mozgás - a kihűlés legjobb ellenszereHa a bőr hidegnek van kitéve, csökken a testhőmérséklet. Válaszként a szervezet többféle védőmechanizmussal termel többlethőt. Például az izmok reszketéssel termelnek meleget, a kicsiny vérerek pedig a bőrben összeszűkülnek (kontrahálnak), hogy több vér irányuljon az életfontosságú szervek, így a szív és az agy felé. Ahogy azonban kevesebb meleg vér éri el a bőrt és egyes testrészeket, például a kéz- és lábujjakat, az orrot és a fület, ezek még gyorsabban hűlnek le. Amennyiben a testhőmérséklet mélyen 31 °C alá esik, a fenti védőmechanizmusok nem képesek tovább működni, és a szervezet nem tudja magát felmelegíteni.
Schirilla György a jeges vízben
Az embert kihűlés fenyegeti tehát, ha a szervezet az egész test hőtermelését nem tudja a szükségletének megfelelően fokozni (szisztémás hipotermia). Csecsemők és idős emberek különösen védtelenek a lehűléssel szemben, már olyan környezet is veszélyes lehet számukra, amelyet a fiatal vagy felnőtt szervezet könnyen elvisel. 

Egészséges emberen a hipotermia jórészt hideg, szeles körülmények között végzett kimerítő fizikai tevékenység folytán fordul elő. Példaként első helyen említhetjük a hosszú ideig nagy hidegben sítúrázókat, hegymászókat, vagy a hideg vízben úszókat (lásd Schirilla György úszását a jeges Dunában).

Kezdetben a testhőmérséklet 1-2 fokos csökkenésénél elkezdenek az izmok remegni, megnő a pulzusszám, felgyorsul a légzés és kissé emelkedik a vérnyomás. Ekkor új egyensúlyi állapot alakul ki.

Az energiaraktárak kimerülése okozta testhőmérséklet-csökkenés a mozgás és a gondolkodás meglassulásával járhat, de észrevétlen is lehet. (Sízőnek jó tudni tehát, hogy ha fáznak, inkább hagyjanak ki egy kört, melegedjenek meg, nincs értelme kockáztatni egy balesetet, hisz kihűlt állapotban a reflexek sem működnek megfelelően.) Fokozódó ügyetlenség, cselekedetek ésszerűtlensége, ingerlékenység, zavartság, aluszékonyság és elmosódó beszéd hívhatja fel a figyelmet a veszélyes mértékű lehűlésre. Eszméletlenség, lassú, felületes légzés, alig észlelhető szívműködés már előrehaladott állapotot jelez. Egyéntől függően 27-20 fokos belső testhőmérsékletnél csökken a vércukorszint, a pupillák kitágulnak, végül a keringési rendszer bénulása vagy szívmegállás következtében beáll a halál.

A hipotermia (kihűlés) kezelése

A profik a felmelegítést is gyakoroljákHa a beteg eszméletlen, kezdjük meg a szájból szájba lélegeztetést. Miután a sérült légzése normálissá vált, igyekezzünk a további lehűléstől megvédeni: ha a szabadban vagyunk, takarjuk be, és terítsünk alá is meleg takarót. Fűtött helyiségben vegyük le róla az esetleg átnedvesedett ruhadarabokat, és adjunk rá helyettük száraz, meleg holmit.
Ha a lehűlt ember eszméletén van, itassunk vele kortyonként meleg, édes italt, de ne adjunk neki alkoholt. Ne fürdessük meleg vízben, ne melegítsük meleg vizes palackokkal vagy fűthető takaróval. Kívülről testmeleggel „fűtsünk" fogjuk meg, de ne dörzsöljük a végtagokat, súlyosabb esetben feküdjünk mellé, úgy melegítsük (ilyenkor nyugodtan engedjük a közelébe a kutyát, macskát is, az ő testmelegük is jótékony).


A fagyás okai

25 fokos bőrhőmérséklet alatt lassul a szöveti anyagcsere, az oxigénhiány következtében a bőr szederjessé válik. Ha tovább csökken 15 fok alá a bőr hőmérséklete, az rózsaszínűvé válik, úgy tűnik, mintha jól el lenne látva oxigénnel. Ekkorra azonban már végbemegy a szövetkárosodás az akadálytalan vérkeringés hiánya, a kiserek trombózisa és a fagyás miatt.

A hűlő bőrben a vérkeringés lassul, végül leállA szöveti sérülés lehet a fagypont alatti hideg közvetlen következménye. Ennek hatására a sejtekben található víz megfagy, a jégkristályok roncsolják a sejteket, és azok azonnal elpusztulnak.
Általában azonban közvetett módon következik be a sejtek pusztulása, méghozzá úgy, hogy a szervezet reflexesen reagál a hidegre: az erek összehúzódásával próbálja meg csökkenteni a hőleadást. A csökkent vérellátás nyomán a sejtek oxigénhiányosakká válnak, víztartalmuk csökken. A vér is viszkózusabb lesz, a hajszálerekben megindul a véralvadás és a rögképződés, így a szomszédos területek vérellátása is leáll. A vérellátás megszűnése miatt pedig a szövetek elhalnak.

A fagyási sérülés veszélye azonban nem csak fagypont alatti hőmérsékleten áll fenn. Már +6 °C-os külső hőmérsékleten is bekövetkezhet a gyenge vérellátottságú testrészeken, különösen gyerekeknél, időseknél vagy érszűkületes betegeknél.

A fagyás hamarabb bekövetkezik, ha a szervezet hőleadását külső tényezők fokozzák (nedves ruházat, légmozgás vagy szél), valamint minden olyan hatás, mely akadályozza a vérkeringést, azaz a szoros cipő, ruha.
Súlyos fagyási sérülések kialakulására hajlamosít az érelmeszesedés - a verőerek falának elvékonyodása és megkeményedése - miatt kialakult rossz keringés, valamint az érgörcsök, amiket dohányzás, idegrendszeri megbetegedések és bizonyos gyógyszerek szedése okozhat.

A fagyás tünetei

Nagy hidegben és szélben előbb fagy meg az arc, minthogy fájni kezdeneFagyás elsősorban azokon a testrészeken, kivált a végtagokon, az arc részein és a szoros ruhával takart területeken következhet be, melyeket izmok és szövetek nem védenek kellőképpen és a keringési viszonyok rosszabbak. A szervezet ugyanis először a perifériákon, ott is a bőrtől befelé haladva a mélyebben lévő szövetek felé szünteti be a vér keringtetését, hogy az ott lehűlt vér, nehogy a belső szerveket, a szívet, tüdőt és agyat is lehűtse. Fagyás előtt így a végtag nagyon fázik, azután fájdalmak jelentkeznek, majd megszűnnek. A fájdalom csillapodása félrevezető lehet, mert nem feltétlenül a felmelegedést jelenti, hanem azt, hogy az érintett testrész már érzéketlen. Fagyáskor végül a bőr érzéketlen lesz, elsápad, megdagad, felhólyagosodik. A szövetek közül nagyon érzékenyek az erek, melyek sérülésekor az égéshez hasonló vizenyő alakul ki.

A fagyás fokozatai

Elsőfokú fagyás

A bőr felszínét érinti, elfehéredéssel, zsibbadással jár együtt. Az ujjak végén, a füleken, az orron, az állon, az orcákon lép fel gyakran. (Síelők ilyen fagyást egy-egy szeles napon akár 5-10 perc alatt is „összeszedhetnek". Mínusz 20 fok környékén már a fagyást megelőző kellemetlen tüneteket nem is érezni, hisz mire érezné, már megfagyott az arc.) A felmelegedést követően égő fájdalom jelentkezik, és élénkpiros gyulladásos, viszonylag kis kiterjedésű folt vagy foltok láthatók a bőrön. A bőr regenerálódásával magától és jól gyógyul. Néhány nap elteltével hámló foltok emlékeztetnek a fagyás helyére.


Másodfokú fagyás

Bőrpír, vizenyő, hólyagok - sízéskor a lányok érzékeny bőrére vigyázni kell! A bőrnél mélyebb szövetrétegeket nem érint. Az érgörcs miatt kékes színű lehet a terület. Jellegzetes jelei a bőrpír, a vizenyő és a mintegy fél nap múltán kialakuló hólyagok, melyek két-három hét alatt száradnak le.

 Súlyos fagysérülés a fülön - hónapokig tart a gyógyulás

 

Harmadfokú fagyás

A bőr teljes mélységig roncsolódik, így a bőralja is károsodhat. A fagyott területen a bőr viaszos színű, vérzéses hólyagok képződnek rajta. Idővel a mélyebb szöveti sérülés jeleiként fekete, kemény és száraz pörkök alakulnak ki rajta, a bőr kifekélyesedik. Lüktető, éles fájdalommal jár.


Negyedfokú fagyás

Mély szövetelhalást jelent, egészen az izomszövetekig és csontokig hatol. A terület kemény, felmelegítés után márványozott, kék, majd bíborszínű lesz, és igen érzékennyé válik, üszkösödni kezd.

 

A fagyás kezelése

A fagyott testrész értelemszerűen ki is hűlt, így a kezelése kettős elsősegély-nyújtással kezdődik. A legfontosabb teendő a vérkeringés helyreállítása. Ennek feltétele, hogy ha szorító, szűk ruhadarab akadályozza ezt, akkor azt a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A lábakat emeljük magasra, a duzzanat elkerülése érdekében. A pulzust és a légzést figyelni kell.

Fagyási sérülések fokozataiA fagyott bőr kemény, sápadt, hideg és fájdalmatlan; felmelegedés után kivörösödik és fájni kezd. A fagyott testet testmeleggel vagy langyos, fokozatosan testhőmérsékletűre melegített vízfürdővel kell felmelegíteni, de csak akkor, ha nem áll fönn az újrafagyás veszélye. Ha mégis fennállna - mert mondjuk le kell még a sérültet vinni a hegyről -, akkor inkább fagyott lábon jöjjön, ugyanis így kisebb lesz a sérülése, mint ha felmelegítés után újra megfagyna. A fokozatosság azért fontos, mert a fagyos testrészen hirtelen a felmelegedésre erős fájdalmak lépnek fel. Emellett fontos tudni, hogy a lehűlt, esetleg fagyott testrészek érzéketlenek, így egy forró kályhánál akár meg is éghetnek. A kezeket mindenki (a sérült is) a saját hóna alatt tudja a legjobban melengetni, az arc száraz, kesztyűs kézzel is óvható. A sérültet meg kell kérni, hogy amint képes, a végtagjait mozgassa. A belső hőmérséklet emelésére a meleg ital is kiválóan alkalmas. Lassan kortyolva adjunk meleg, de nem forró italt. Alkoholt adni kihűlt embernek tilos!!!

A fájdalmas és érzéketlen hideg területet egyáltalán nem szabad dörzsölni, különösen hideg, piszkos hóval nem, nehogy még nagyobb területen fagyást és mechanikai sérülést, vagy esetleg tetanuszos fertőzést okozzunk (ne feledjük, hogy a sípályák nyáron többnyire tehénlegelőként szolgálnak...).

Az enyhén fázó kezet esetleg szabad szóval dörzsölni, de a fagyottat tilos!A fagyott testrészt még külön is burkoljuk meleg ruhákba, vagy tegyük langyos vízbe, majd megtörlés után kössük be száraz kötszerrel. Enyhébb fagyás esetén segíthet a váltakozó fürdő, amikor a fagyott testrészt 4-5 percre meleg vízbe dugjuk, majd azt követően fél percre hideg vízbe. Ez megismételhető. Erősebb fagyás esetén a fürdetést csak orvosi felügyelettel végezhetjük.


Súlyos kihűlés, illetve fagyás kezelését bízzuk orvosra!Elsőfokú fagyásnál elegendő egy steril kötés felhelyezése. Magasabb fokú fagyás esetén a felengedés és felmelegedés erős fájdalommal is járhat, ezért súlyosabb esetben mindenképpen orvosi segítségre van szükség. A fájdalmat alkalmas fájdalomcsillapítókkal kezelik, esetleg ha nincs szükség orvosra, paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót mi is adhatunk. Az orvosok a vérkeringés helyreállítását vérkeringést élénkítő szerekkel, például heparinos krémekkel segíthetik. A Phlogosam kenőcsöt bőrgyulladások, égési sérülések (napégés-fagyások) kezelésére ajánlják, de - ha jól tudom - csak receptre kapható. Egyes szakértők szerint a fagyás felismerése után azonnal antibiotikumot kell adni, sőt néhány szakértő tetanusz elleni védőoltást is javasol. Orvos által szájon át vagy injekcióban adott rezerpinnel kitágíthatók az erek és javítható a fagyott rész vérellátása.


Dércsípés

Dércsípés során a lehűlt bőrterület érzéketlenné válik, megdagad és bevörösödik. Elegendő, ha a területet néhány percig melegítjük, melynek során a testrész hevesen viszkethet, fájhat. A terület maradandó károsodást nem szenved el, bár néha hónapokig-évekig különösen érzékeny maradhat a hidegre.

Lövészárokláb

Az ázott láb (kihűlt láb) akkor alakul ki, ha a lábfej napokig hideg lábbeliben és átnedvesedett zokniban marad. A lábfej sápadt, nyirkos és hideg. Melegítésre a lábfej bevörösödik és érintésre fájdalmas. Néha hólyagok keletkeznek, melyek elfertőződhetnek. A kezelés elsősorban a láb kíméletes melegítéséből, szárogatásából és tisztításából áll. Jó a lábat felpolcolni, szárazon és melegen tartani. Néhány orvos antibiotikumot ad a fertőzés megelőzése céljából. Lejárt tetanuszoltás esetén emlékeztető oltást adnak. Ritkán a kézfejen is előfordulhat ez a fajta sérülés. A lövészárokláb megelőzhető a legalább naponkénti zoknicserével és a lábak megszárításával.

 

A Cheshire regiment a Somme-nál 1916-banSúlyos lövészárokláb sérülés - ázott, fagyott a végtag

 

A fagydaganat

A fagydaganat évekig kiújul, és nagyon viszketIsmételt hideghatásra kialakuló, ritkán előforduló reakció a fagydaganat. Fagypont feletti hőmérsékleten jelenik meg, ha kellően nyirkos, nedves a levegő. Leginkább a szabadon hagyott testtájakon (orr, orcák, fül, kézfej) vagy a rosszabb vérkeringésű területeken (lábfej, lábszár, térd) alakul ki. A vérkeringést rontó szűk cipő vagy kesztyű viselése is elősegíti a kialakulását. Fagydaganat esetén a károsodott bőrterület megduzzad, lilásvörösen elszíneződik. Az elváltozást égő fájdalom vagy kínzó viszketés kíséri. Ritka esetekben elszíneződés vagy hólyagok jelentkezhetnek az érintett területen, általában a lábon. Az elváltozás kellemetlen, de nem súlyos. 1-2 hét alatt a tünetek maguktól megszűnnek, de megfelelő időjárási viszonyok esetén ismét kiújulhatnak. Gyakori kiújulás maradandó duzzanattal, barna elszíneződéssel járhat. A szájon át szedett nifedipin nevű gyógyszer néha enyhíti a tüneteket.

 


Népi/házi praktikák


Az itt leírt praktikákat ezen cikk írója - mivel még soha nem fagyott meg semmije - nem próbálta ki. Épp ezért mindenkit arra int, hogy csak kellő elővigyázatossággal alkalmazza azokat!

 

 

 • Naponta kenjük be a lefagyott testrészt citromlével, mert az csökkenti a viszketést.
 • Ha észrevesszük, hogy kezünk, lábunk zsibbadni kezd (de még nem fagyott meg), vagy valamelyik testrészünk elfehéredik, megduzzad, mindenekelőtt dörzsöljük be hóval (ha van), amíg a vérkeringés vissza nem tér. (Egyik ismerősöm - aki évekig Moszkvában élt - mesélte, hogy a helyiek tanácsára ha a gyerekek keze-lába fázott, levették a csizmát, kesztyűt, zoknit és bedörzsölték a fázós testrészt hóval. Utána megtörölték és visszahúzták mindazt, amit levettek. Ő úgy találta, hatásos.)
 • A teákat langyosan fogyasszukHéjastól aprított hagymát forrázzunk le, majd hagyjuk kihűlni a főzetet. Ezzel mossuk le a fagyott testrészt.
 • A fagyás okozta kellemetlen tünetek végleges megszűntetése céljából igyunk napjában háromszor legalább két kanálnyi tiszta 100%-os aloé juice-t, és masszírozzunk bőrünkbe naponta 2-4-szer - a helyzet súlyosságától függően - gélt, vagy jó minőségű aloé alapú krémet. E páratlan növény tucatnyi hatóanyaga javítja a vérkeringést, és gyorsan regenerálja a szöveteket.
 • A fagyást olykor egészen szélsőséges módon kezelték, például magyallal addig csapkodták a lábfejet, amíg vérezni nem kezdett. Akik megengedhették maguknak, azoknak bort ajánlottak fájdalomcsillapítóként, a kevésbé tehetősek számára pedig azt tanácsolták, hogy reggelente mártsák vizeletbe az érintett testrészt. Szintén közismert népi gyógymód volt a fagyott testrészek sózott nyers krumplival való bedörzsölése.
 • Fehér fűzfa (Salix alba L.) kérgének főzetét alkalmazzuk a fagyott testrészek kezelésére (gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatású).
 • Gyömbért (Geum urbanum) borogatásként tegyünk a fagyott testrészre (összehúzó hatású, a baktériumok fejlődését gátolja.
 • Érdemes a lábfürdőt hasonló módon, dunsztosan alkalmazni - ráadásul a legtöbb tea fog, így viszont nem kell utána a kádat, edényt súrolniDiólevél (Juglandis folium) forrázatát egyebek mellett bőrkiütések, kelések, fagyások borogatására használhatjuk (összehúzó, enyhén fertőtlenítő hatású). Erősebb diólevél-főzettel készített fürdő gyógyítja a fagydaganatot.
 • Árnika, angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olasz útifű (Arnica flos) külsőleg fagydaganat esetén használatos, de vigyázni kell, mert egyeseknél allergiás bőrreakciót válthat ki.
 • Mezei zsurló tömény főzetét külsőleg fagyások kezelésére is alkalmazzák.
 • Fekete nyárfa (Populus nigra L.) rügyének balzsamanyaga zsírban vagy faggyúban kiolvasztva ajakra, égésre, fagyásra, aranyeres daganatokra, hajápolásra használható.
 • Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus) olajos kivonatával fagyási sérüléseket, bőrbajokat kezelnek.
 • A fagydaganatok, vagy egyéb fagyások esetén segít a meleg Kálmos-fürdő. A gyökeret egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, másnap az ázalékot felforraljuk. Öt percig állni hagyjuk. Majd a beteg testrészt, a kellemesen langyosra lehűlt főzetben 20 percig fürdetjük. A fürdővíz újbóli felmelegítésével, 3-4 alkalommal is megismételhetjük a kezelést.
 • Fehér fagyöngy (Viscum album) kenőcsöt fagyásoknál külsőleg alkalmazzuk. (Kenőcskészítés: a fagyöngy friss fehér bogyóit disznózsírral hidegen elkeverjük)
 • Körömvirág (Calendula officinalis) kenőcse igen gyorsan segít vénagyulladás, gyógyulni nem akaró visszérfekély, sipoly, égési seb és fagyás esetén.
 • A homoktövis (Hippophae rhamnoides L) égési és fagyási sérülések gyógyulását segíti.
 • A bodza (Sambucus nigra) zsírban párolt aprított leveleit fagyási sérülések kezelésére használták.

 


Gyógyulás

A símaszk viselése nagy hidegben szinte kötelező. Gyerekeknél különösen.Az esetek 72 százalékánál csupán felszíni, kis kiterjedésű fagyásról van szó, ami gyakorlatilag nyom nélkül gyógyul.
Másodfokú fagyás esetén a gyógyulás két hónapig is eltarthat, és az orvos utasítása alapján a meleg fürdőket is több napon át kell ismételni. Gyógyszeres kezelést is alkalmazhatnak. Súlyosabb esetekben sajnos visszamaradó károsodásokkal kell számolni.

A többség arra panaszkodik, hogy az egykor érintett terület a hidegre különösen érzékeny marad, viszket, kivörösödik, de az ízületek is károsodhatnak. Szerencsére amputációra ritkán van szükség. Csak a fagyás bekövetkezte után több hónappal lehet pontosan megkülönböztetni a fagyott és ép terület pontos határát, és a műtétről dönteni.

Megelőzés

Instant öltözkedési tanácsA hideg okozta problémák szinte mindig elkerülhetők lennének. A megelőzésben legfontosabb a réteges öltözködés, a nyakat, valamint a fület védő meleg sál és sapka, illetve a megfelelő méretű, lehetőleg bőrből készült, bundabéléses kesztyű és lábbeli viselete. Szabadban, nagy hidegben a fejfedő viselése nemcsak a közvetlen védelem miatt fontos, hanem azért is, mert a fejbőrön keresztül történik az egész test hőleadásának csaknem harmada.

Az arcbőrt és a füleket érdemes vastagon bekenni zsíros-vazelinos krémmel (a hegyekben a gyógyszertárakban, drogériákban általában lehet kapni ilyen jellegű fagykenőcsöt). Viszont szigorúan tilos hideg időben hidratáló krémeket használni!

Megfelelő öltözettel megelőzhető az izzadás, ami a nedves bőr nagyobb hőleadása révén fokozza a fagyás kockázatát. Nem szabad szűk lábbelit és ruházatot viselni, mert az ereket elszorítva akadályozza a vérellátást, és nem hagy helyet a szigetelő levegőrétegnek.

Nagy hidegben a fémek kiváló hővezető-képessége miatt nem javasolt fém ékszerek, egyéb fémtárgyak hordása a testen, és ne fogjunk meg puszta kézzel fémtárgyakat!

A kicsi gyerekekre oda kell figyelni, nehogy megnyaljanak valamilyen fagyos fémtárgyat a hidegben, amihez a nedves nyelv a száraz bőrnél is könnyebben odafagy.

A kimerülés, fáradtság, alultápláltság, kábítószer és alkoholfogyasztás is hozzájárulhat a test gyorsabb lehűléséhez.
Különösen oda kell figyelni a csecsemők téli levegőztetésére. Még az alaposan bebugyolált gyerek orra, arca is védtelen az időjárás viszontagságaival szemben. Ezért nedves hidegben vagy mínusz 5 fok alatt csak az intenzív szobai szellőztetés során juttassuk a kisbabát friss levegőhöz.

 

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>