Hát akkor most beszéljünk a bukósisakról! | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

A bukósisak védheti csak az agykoponyát, vagy az agy- és az arckoponyát isVagy miért is kellene beszélni róla? Nem hiszem, hogy bárkinek bármilyen érzelmi kötődése lenne a sisakhoz. Ha megkérdezünk síelőket, hogy milyen gondolataik, elvárásaik vannak a síeléssel kapcsolatban, a válaszok között aligha akad ilyesféle: „Szeretném felvenni a bukósisakomat!" Annál inkább akad majd olyan, ami arra utal, hogy a többség szeretne egészségesen hazajönni a síelésből. Tehát a többséget valószínűleg egyáltalán nem érdekli a bukósisak, viszont nagyon is érdekli a téli sportok biztonsága.

 

Miért van akkor, hogy mégis a bukósisakról hallunk a leggyakrabban, ha a biztonság szóba kerül? Vagy ha egy szakértőt megkérdeznek a médiában, mindig szóba kerül a bukósisak? Feltehetően azért, mert a magukat a témáért felelősnek tartó véleményformálók szerint az emberek az egyszerű üzenetekre fogékonyak: a „Vedd fel a bukósisakot!" kellően egyszerű ahhoz, hogy mindenkihez eljusson.

 

És ezzel nem is lenne baj, ha ez lenne a legfontosabb üzenet, és lenne lehetőség emellett más információt is átadni. De nem lehet. Ugyanis egy televíziós vagy rádiós beszélgetés pár percébe csak néhány kérdés fér bele. Egy napilap sem fog rászánni egy flekknél többet egy síelős témára, ha abban nem hal meg legalább egy híresség. A végeredmény: a közvélemény előtt a sípályák biztonsága egyenlővé válik a bukósisak felvételével.

A biztonság kapcsán a bukósisakra irányuló sajtófigyelem jót tett a bukósisak-kereskedelemnekÉs ha egyetértenénk azzal, hogy az emberek nem is hajlandók (képesek?) ennél nagyobb terjedelmű információra odafigyelni, akkor most le is kellene vonni ezen eszmefuttatás végső következtetését is. Ezt meg is teszem: Minden felnőtt, akinek nincs komoly ellenvetése a sisak hordása ellen, vegyen fel bukósisakot! A gyerekek számára pedig kikötés nélkül kötelező felszerelési tárgy a bukósisak.
Én azonban feltételezem, hogy az emberek messze nem annyira gyengeelméjűek, mint azt a kommunikációs szakemberek feltételezik rólunk. Mert bizony itt mindenkit hülyének néznek. Hülyének azért, mert szerintük nem képes odafigyelni kettőnél több új információra, és hülyének azért, mert azt gondolják, hogy nem veszik észre, ha hazudnak nekik.

Persze ha a síbiztonság felkentjei nem próbálnák meg statisztikákkal alátámasztani igazukat, hanem simán a józan észre alapoznák közlendőjüket, hamisítani sem kellene. Ugyanis semmiféle statisztikára és tudományos érvre nincs szükség, hogy belássuk: a fejünkre húzott kemény héj egyértelműen védelmet nyújt. Nem kell bebizonyítani, hogy ha sisakkal verjük be a fejünket, akkor sokkal jobb esélyeink vannak, mintha anélkül tennénk ezt. De ha ez nyilvánvaló, miért kell hazudni? Elképesztő ostobaság: ugyanis az is nyilvánvaló, hogy ha valaki észreveszi a ferdítéseket, a teljes érvrendszerben kételkedni fog.

Öntsük hát tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg az elérhető információkat, anélkül, hogy bármit bele akarnánk magyarázni!


A baleseti statisztikák

A józan ész is azt diktálja, hogy a gyerekre adjunk bukósisakot. Nem véletlen, hogy számos országban, tartományban 15 éves kor alatt kötelező a bukósisak viselése.A különböző statisztikák egyetértenek abban, hogy 9-16% körül van a fejsérülések aránya az összes testtájhoz képest. (Sok helyen a nyaksérülést is ide sorolják. Általában csak az utóbbi években kezdték külön kezelni a fej sérüléseit a nyak sérüléseitől.). A német ARAG sportbiztosító hosszú évek óta nyilvánosságra hozzá saját éves összefoglalóit (ASU), amely szerint ez az érték 9-11% között van. A sisakviseléssel foglakozó tanulmányok becsült értékei inkább a 16% körüli értéket mutatják.
Az utóbbi tíz évet tekintve a testtájak között a legnagyobb átrendeződés a térdsérülések arányának csökkenése volt (bár a nőknél még most is nagyon magas), ezzel szemben több lett a csípő környéki tájék (csípő, comb) sérülése. A többi testtáj nagyjából változatlan arányban szenved el sérüléseket.

A fejsérüléseknek körülbelül az egytizede súlyos sérülés, ezek többnyire valamilyen tárggyal való ütközés következtében történnek, kisebb arányban más síelővel való ütközés az ok. Általánosságban nézve a legtöbb fejsérülés esetében a hófelülettel ütközik a fej.

A gyártók egyre inkább felismerik a nők fontosságát: ők azok, akik képesek arra, hogy a ruhához illő lécet, a léccel egyező mintájú cipőt, és ha van, bukót is vásároljanak - elvégre így teljes a Mellékszál, de érdekes adat: a közhiedelemmel szemben a carving sílécek megjelenésével nem nőtt meg számottevően az ütközéses balesetek aránya. Ez a '80-as évek elején meglehetősen magas volt (1000 síelőre majdnem két ütközés jutott), míg a '90-es évek közepére 1 körüli értékre csökkent, majd 2000 körül 1,3 körülire emelkedett, és azóta is ebben a tartományban mozog.


Bukósisak-viselési adatok

A sisak divatcikk is. Ezeket mintegy húszezer Swarovski kristály díszíti. Az áruk 200 és 19000 dollár között változik. Megjegyzendő, hogy ezen sisakok anyaga keményebb az átlagnálA sisakhasználat az utóbbi kb. 5-8 évben kezdett tömegesen elterjedni. A német adatok szerint a 2006/2007-es idényben a felnőttek kb. 26% hordott sisakot, a gyereknél ez 55% fölött volt. Ez mára a felnőtteknél 55%-ra, a gyerekeknél 90%-ra nőtt. Más adatok szerint 2002 óta 16%-ról mára 75% körülire emelkedett a bukósisakot viselők aránya (a számok jogosan ennyire eltérőek, ugyanis országonként nagy különbség mutatkozik e tekintetben). Hosszú liftsorok alatt én is szoktam számolgatni, és nekem is a 60-70% körüli arány jön ki általában.

Válogatás sisakviseléssel kapocsolatos híreinkből:

A szánkózók is hordjanek sí-bukósisakot!
Síelőknek, snowboardosoknak „kifizetődő" a sisakviselés

2010-es sisakok tesztje az ADAC-nál
Síeljen sisakban, javasolják a hegyi mentők
15 év alatt Felső-Ausztriában is kötelező a bukósisak
Kötelező a sisakviselés (Argentína)
A zöldek bírálják a kötelező sí-bukósisakokat
Vajon a sisak megmentette volna Nathasa Richardson életét? Nem biztos.
Szombattól Alsó-Ausztriában 16 év alatt kötelező a bukósisak
A rengeteg síbaleset miatt szigorítják a bukósisak-viselés szabályait Ausztriában
Újra a sípályára készül a síbalesetet okozó politikus
Althaus első ízben ismerte el bűnösségét a síelő halálában
Althaus síbalesete gondatlan emberölés

 


A bukósisak védő hatása

Ridereknek a funparkbeli ugrásokhoz minden életkorban ajánlott a védőfelszerelés, aminek része a bukósisak isA különböző kutatások, elemzések szerint a bukósisakot viselő síelők 21-45%-kal kevesebb sérülést szenvednek el, mint csupasz fejű társaik.

Érdemes tudni, hogy a bukósisakokra vonatkozó európai szabvány (EN 1077) azt írja elő, hogy a sisakot 5,42 ms (kb. 20 km/óra) becsapódással kell vizsgálni. Egyes vizsgálatok szerint a közepes pályákon uralt átlagos sebesség 30 km/óra körül van, de a 40 km/óra is elérhető (a gyerek általában 9-46 km/óra tartományban síelnek 19 km/óra átlagsebességgel).

Amennyiben a fej a puhább hófelülettel ütközik, a 30-40 km/óra sebesség még valószínűleg nem túl magas, a gyerekeknél pedig még inkább komoly védelmet nyújt a bukósisak.

Én persze megrögzött kekecként csak elgondolkozom ezeken a számokon. Ugyanis nem értem, hogyan lehetséges, hogy radikálisan nő a bukósisakot viselők száma, a bukósisak jelentősen csökkenti a sérülés veszélyét, de mégsem változik a fejsérülések aránya... Nem lenne jobb az igazat mondani? Ahogy már említettem, nyilvánvaló hogy a bukósisak véd, ennek a bizonyításához nem kell számokat hasalni.


A bukósisak egyéb hatásai

Aki gyerekkorától „belenő” a sisakviselésbe, felnőttként is szívesebben hordja - neki ez a természetesÉs most kezdünk kilépni a politikailag korrekt területről. Ugyanis szerintem a bukósisaknak nem kizárólag előnyös tulajdonságai vannak (És ezen okfejtés alapján ne tessék párhuzamot vonni a biztonsági övvel! Én például az eddig meglehetősen offenzív módon levezetett párszázezer kilométer alatt még egyszer sem kerültem olyan helyzetbe, amikor az öv bármiben megakadályozott volna. Nem így vagyok a bukósisakkal.)

De ne legyünk teljesen rebellisek: sokan úgy vélik, hogy a bukósisak megnöveli a nyaki sérülések kockázatát. A baleseti statisztikák és az általam ismert gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez nem reális veszély.

Nem maradhatunk csendben viszont a hallással kapcsolatban. Több helyen (egyebek mellett a mi híreink között is) olvashattuk a közelmúltban a British Medical Journal alapján, hogy az Insbrucki egyetem munkatársai többek között azt közölték, nincs bizonyítva, hogy a bukósisak negatívan befolyásolná a hallást.

Innen üzenem nekik, hogy ebben tévednek.

Tudom ezt egyrészt azért, mert tapasztalom. Síoktatóként nem csak egyedül síelek a hegyen, és nem csak a szélzaj jut el a fülembe, hanem folyamatos kommunikáció kíséri a munkámat. Ha valamilyen oknál fogva bukósisakban oktatok, gyakran vissza kell kérdeznem, mert sokkal rosszabbul hallom a környezetemben állókat. De ennél talán meggyőzőbbek néhány horvát kutató mérései. Ők kimutatták, hogy a bukósisak szignifikánsan befolyásolja a 2-8 kHz közé eső hangtartományokat. Azt is kimérték a sípályákon, hogy a veszélyeket jelző hangok jellemzően pont ebbe a tartományba esnek. Ez sajnos azt jelenti, hogy a bukósisakot viselők félreértelmezhetik vagy teljesen figyelmen kívül is hagyhatják a veszélyt jelző hangokat. Ez azonban nem mindenki számára jelent valós hátrányt, de erre még később kitérünk.

Bár gyerekek számára is kaphatók divatos darabok, a választásnál elsősorban arra figyeljünk, hogy ne lötyögjön a gyerek fejénUgyanakkor nem mérték még ugyan, de valószínű, hogy aki bukósisakkal kezd el mozogni a sípályákon, jobban alkalmazkodik a sisak sajátosságaihoz, így kezdők számára jobban javallott a használata.

A diszkomfort hatás lehetne lényegtelen is. De nem feltétlenül az. Ugyanis a testtónus beállításának szabályozását és az egyensúlyt is befolyásolják a nyakizmok. Amennyiben a bukósisak annyira kényelmetlen, akkor a merevebben tartott nyak káros hatással lehet a sítechnikára és az egyensúlyra is. Ez függ a kényelmetlenség érzésének mértékétől. Ha ez nem jelentős, ebből a szempontból hamar hozzá lehet szokni. Ennek persze az ellenkezője is elképzelhető: van olyan ismerősöm, aki képtelen lenne kilépni a sípályára bukósisak nélkül, ugyanis a hosszú évek alatt neki már beépült a testsémájába.

A fejet ért sérülések kb. 10%-a következik másik síelővel történt összeütközésből. Nem sikerült olyan statisztikát találnom azonban, amelyik azt mutatta, hogy ütközések esetében mennyi és milyen fokú sérülés következett be akkor, amikor bukósisak ütközött a másik síelő lágy részeivel. Mert alighanem joggal feltételezhető, hogy ilyenkor a szenvedő fél számára nem különösebben kedvező, hogy a baleset másik résztvevője sisakot viselt. Tehát lehet, hogy a bukósisak a tulajdonosát védi, de elképzelhető, hogy másokat viszont veszélyeztet. Figyelembe véve, hogy a védőfelszerelések sorában a sisak csak az első lépcső, hamar eljuthatunk oda, hogy a motorosoknál használt protektorok teljes garmadája megjelenik a sípályákon is (ma is lehet találkozni olyan síelőkkel a pályán, akiken komoly arzenál van ezekből).


Következtetések

Ha valaki pályán kívüli síelésre készül, a lavinafelszerelés (pipsz, szonda, lapát) mellett gondoljon a sisakra is. Egy nagyobb esés, esetleg lavina esetén ez is komoly védelmet nyújthatFeltehetően mostanra már sikerült mindenkit jól összezavarni bukósisakügyben. Ez egyszerűen azért van, mert az ezzel kapcsolatos valóság sem egyszerű. Megpróbálom lehetőleg egyszerűen összefoglalni néhány pontban az ezzel kapcsolatos tanácsokat:

  1. A gyerekek mindig hordjanak bukósisakot! A fejük lényegesen alacsonyabban van a miénknél, a csontozat még nem véd annyira, ráadásul velünk szemben értük még kár lenne... ;-)
  2. Fontos az önismeret: aki tudja magáról, hogy nyitottabb a külvilágra, jobban figyel a belső mozgásérzékelésére (pl. autót is úgy vezet, hogy figyeli a többi autós rezdüléseit, tisztában van azzal, hogy mögötte hol és milyen autók közlekednek stb.), esetleg elgondolkodhat a sisak mellőzésén.
  3. Ugyanennek a túloldala: aki rendszeresen telefonál az autóban (különösen eléggé elítélhető módon, kezében tartott telefonnal), vegyen fel bukósisakot! Ha ugyanis egy ilyen veszélyes tevékenység közben sem érdekli, hogy mi zajlik a környezetében, hajlandó hosszas küzdelmet folytatni a sebváltóval, a kormánnyal és a telefonnal, akkor jó eséllyel a sípályán sem fog törődni a környezetével. Ha tehát úgysem figyel a környezetéből érkező zajokra, akkor inkább védje magát!
  4. Gyerekekre mindig az egész fejet védő sisakot válasszuk, felnőttek azonban hordhatnak puhafülű változatokat isAki nem tervezi, hogy viszonylag rendszeresen síel síoktatóval, szintén vegyen bukósisakot! Ugyanis ha az oktató erre hangsúlyt fektet, számos olyan szokást taníthat meg, amelyek segítik a veszélyes helyzetek elkerülését, és ebben esetleg szerepet játszhat a hallás is (bár csak egy tényező a sok közül). Ha viszont keveset síelünk oktatóval, lényegesen kisebb esélyünk van arra, hogy elsajátítsuk a biztonságos viselkedés szokásait, és a nagyobb rizikófaktort érdemes ellensúlyozni a sisakkal. Ettől persze az oktatóval síelők is nyugodtan vegyék fel, ha úgy érzik magukat biztonságban.
  5. És ez az előbbi mondat tekinthető a kulcsmondatnak: aki úgy érzi magát biztonságban, feltétlenül vegye fel a sisakot.
  6. Ha lehet, puha fülű bukósisakot vegyünk, ez ugyanis valamivel kevésbé zavarja a hallást, bár ez sem tökéletes. Nekem történetesen mindig puha fülű bukóm volt, és én ezekben is határozottan rosszabbul hallok.

Zárszó

Ahogy az alpesisí-versenyzők a meredek versenypályákon kötelezően viselik a bukósisakot, a hobbisíelőknek is fel kell mérniük: ha veszélyesebb körülmények közé akarnak menni, jobb félni, mint megijedni...Hogy miért haragszom a bukósisakra? Semmiért. Mert nem haragszom rá. Azokra haragszom, akik meggondolatlanul és szaktudás hiányában végeznek propagandát a szó rossz értelmében. Nem kell letolni egy felszerelési tárgyat az emberek torkán (a maga nyers valóságában ez eléggé kellemetlen is lenne...). Hagyjuk meg a lehetőséget mindenki számára, hogy eldönthesse, miként védi magát. Van más olyan védőfelszerelés is, ami legalább ennyire fontos (pl. a gerincvédő), jóval kevesebb mellékhatása van, és mégsincs tele vele a sajtó. Vannak nagyon komoly veszélyforrások (pl. a zenehallgatás sízés közben), mégsem foglakozik vele senki, pedig még tiltani is érdemes lenne.

Annak sem örülök, hogy olyanok nyilatkoznak egy kérdéskör minden vonatkozásáról, akik szakembernek csak a saját területükön mondhatók. Nyilván jogos, ha egy baleseti sebész elmondja, hogy milyen sérülésektől véd meg egy bukósisak. De miért próbál meg bárkit is meggyőzni arról, hogy a sisaknak nincs negatív hatása, nem befolyásolja a hallást stb.? Ez már a gyakorlati síszakemberek területe, hagyjuk rájuk, ha lehet.

Nem egyszer fordult már elő, hogy csoportot vezetve a mögülem érkező zajok alapján hoztam meg a nyomvonallal kapcsolatos döntéseimet, és néha rosszul döntöttem volna bukósisakban. Síoktatóként a csoport előtt jóval kevesebb veszélynek vagyok kitéve, viszont úgy gondolom, hogy a csoport biztonsága fontosabb, mint a saját magamé. Szeretném, hogy több tíz év tapasztalattal a hátam mögött magam határozhatnék arról, mi jelent számomra nagyobb kockázatot vagy biztonságot.
Mondom ezt azért, mert már vannak, akik a bürokrácia öngerjesztő folyamatait arra akarják serkenteni, hogy legyen a bukóviselés kötelező.

Ahogy feljebb már írtam, a sisak csak az első lépcső. Ma is többen viselnek motoros protektorokat, és minél többen ruházzák fel magukat kemény védőfelszerelésekkel, annál többen lesznek erre rákényszerítve, hiszen a páncélos lovaggal való ütközés esetén a szegény jobbágy sokkal rosszabbul jár, mintha a másik mezei fegyverhordozóval került volna összetűzésbe. Nem hiszem, hogy cél lenne az, hogy a sípályák gladiátoroknak öltözött síelőkkel legyenek tele.

A bukósisak szép napsütésben kényelmetlenül meleg is lehet (bár vannak szellőző modellek), ám szélben, hóesésben nincs ami jobban megvédene...A megoldásra persze van. A sípályák biztonságát nem az egyéni védőfelszerelések arzenálja biztosítja. El kell fogadni, hogy a síelésnek - mint sok más egyéb sportnak - van kockázata. A kockázatot többnyire pedig maguk síelők jelentik. A síelőket nem csak a hóekére vagy a rövidlendületre kell megtanítani. A sítudás fejlesztése mellett tudatosan vagy észrevétlenül ki kell alakítani azokat a szokásokat, amelyekkel a leggyakoribb veszélyforrások reálisan elkerülhetők. Rengeteg pénz és energia ment már eddig is el a bukósisakkal kapcsolatos propagandára, kutatásokra, marketingre, miegyébre. Ha ez mind a sípályákon való közlekedés szokásainak kialakítására, a sítudás fejlesztésére és hasonló értelmes célokra ment volna el, akkor ma nem azt próbálnák kimutatni a kutatók, hogy mennyivel csökkenti a fejsérülések arányát a bukósisak, hanem azt elemeznék, hogy mennyivel esett vissza a balesetek száma. Ja, hogy a biztonságos síelést nem lehet kitenni az üzletek polcaira a bukósisakhoz hasonlóan? Tényleg, akkor ne is öljünk bele energiát...

Na nem! Kedves szakember kollégák, kedves síelők és mindenki, aki velünk együtt ebben a világban él! Ugye van még értelem a világban? Bizonyítsuk már be!

P. S.: Van bukósisakom.

(o)

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>