Halálos golfütés | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Cél: Az élváltás felgyorsítása.

Gyakorlat: A síbotokat a végüknél (a hótányér felett) megfogjuk, mint egy golfütőt, majd a vállunk felé helyezzük. Innét lendületesen a síléc csőre felett átlendítjük a másik vállunk fölé.

A látvány elemzése: A lendítés néha a kikormányzás végén indul, és az élváltás alatt zajlik: hatására a kis sebességnél a lécek az élváltásban befordulnak. Máskor a bekormányzás során indítja a lendítést, és a kikormányzásban be is fejezi. A valós szándék szerint az élváltás előtt indított változatot szeretné bemutatni.

Kritika:

  • A legkisebb forgalom esetén is életveszélyes gyakorlat. Teljesen mindegy, hogy hasznos-e, ne próbálkozzunk vele!
  • Lassabb tempónál az élváltásban megforgatja a léceket, ami egy kifejezetten rossz sodródást eredményez.
  • Ahogy a bemutatáson is látszik, nagyon nem mindegy az időzítése, teljesen más hatású a kanyar különböző részeiben.
  • Bedőlést, a belső láb túlzott terhelését okozhatja.

Hasznos elemek:

  • A veszélyessége miatt nem szívesen nevezek meg ilyent.

Következtetés:

Kemény játékA gyakorlat egyik alapeleme a rotáció (a felsőtest elfordítása a hossztengelye körül). A rotációt általában az időzítésétől függően az élváltás gyorsítására vagy az élhelyzet fokozására használják. Időnként népszerűbbé válik, máskor halványul a jelentősége. Ennek az egyik oka az, hogy a felsőtest megforgatáshoz az alsótesttel ellenkező irányba kell ellenpontot képezni, ami többnyire kedvezőtlen hatású. A másik hasonló ok, hogy a nagy lendülettel történő forgatás vége is nehezebben kiszámítható, illetve ott is hasonló fizikai törvényszerűségek hatnak. Bizonyos speciális esetekben és pontosan felhasználva akár hasznos is lehet, de nem ez a jellemző. Ebből a szempontból a gyakorlat nem különösebben hasznos.

A másik elem, hogy a kikormányzás végén a lefelé történő lendítés az alsó holtpont környékén és a felfelé lendítésnél növeli a terhelést a léceken, majd a felfelé lendítés vége az élváltás során ellazulást eredményezhet. Ha lendület nemcsak a karokra hat, hanem a felsőtest is követi, viszonylag hasznosan segíthetné a csípő átesését (a bemutatásban ez nem így történik). A gyakorlat ezen része tehát akár jó is lehetne, ha nem zavarná meg a testtartást.

Technikai elemek: 
Jártassági szint: 
Szükséges alapismeretek : 
Kategória: