Fülfájás | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Fülvizsgálat

Bosszantó dolog, ha az ember síelni megy, és a családi együttlét örömei, a társaság és a szép környezet helyett a fülfájás gyötrelmeivel van elfoglalva. Könnyen lehet, hogy egy ilyen jól sikerült sítúra után gyermekünk kedvenc sportja nem a síelés lesz.

Mit lehet tenni? Először is egy csomó tévhitet kell eloszlatni. Napjaink megváltozott világában a fülfájások hátterében szinte kizárólag a fülkürt záró-nyitó mechanizmusának funkcionális zavara áll, nem pedig gennyes középfülgyulladás. Mi is történik ilyenkor? A légtartó középfül és üregrendszere fejlődéstanilag és fizikai értelemben a felső légutak része, az orrüreg felől vékony járat, a tuba látja le levegővel, bejáratát a garatizmokhoz tartozó finom izomcsoport védőkapuként nyitja–zárja. Az alaphelyzet a lezárt állapot, a lezárt testüregekben pedig egyszerű fizikai elvek alapján a levegő folyamatosan szívódik fel, a légnyomás csökken, ami előbb utóbb fájdalmat okoz. Ezért a nyitómechanizmus működtetésével, elsősorban nyeléssel kiegyenlítjük a nyomáskülönbséget. Ez a folyamat gyorsul fel hirtelen nyomásváltozáskor.

Hegyi sportoknál gyakrabban egyenlítünk kiHegyi sportoknál, repüléskor, búvárkodáskor sokszor egyenlítünk ki a szokottnál sűrűbb nyeléssel, cukorkát szopogatunk, rágózunk. Sokszor ez nem elég, és a fájdalom azonnal figyelmeztet minket, hogy torokgyulladással, náthával indultunk útra. Minél nagyobb a nyomásváltozás, annál kifejezettebbek lehetnek a panaszok (gleccsersíelés, helikopter síelés, ejtőernyőzés, műrepülés, nagyobb mélységű búvárkodás). A fájdalmasan csökkenő nyomást hamarosan folyadék kilépés kompenzálja, ekkor megszűnik a fájdalom, viszont a középfül légtartalma is. A folyadékot jó közelítéssel vérsavónak kell elképzelnünk. Mivel ez nem tartalmaz baktériumokat, felesleges a fülfelszúrás. Dugultságot, hallásromlást észlelhetünk.

Érdekes dolog, hogy a folyamat gyógyulása visszafelé ugyanígy működik, a levegővel feltelődés kezdetben csökkent légnyomással jár, és ismét fülfájás jelentkezik. Mindezek a folyamatok műszeres méréssel jó követhetők. A műszeres mérés kapcsán lényegében különböző nyomásviszonyok mellett vizsgáljuk a megfeszülő dobhártya és hallócsonti láncolat hangátvezetési képességét. Így egy felső légúti betegség kapcsán rövidtávú prognózist tudunk adni, hogy a hegyi viszonyok között számítani kell-e fülfájásra vagy sem.

Csökkenő nyomás és légtartalom - fájós bal fül tympanogramja

Középfül hurutos folyadékkal kitöltve, rossz hallás, fájdalom nélkül (Tympanogram)

Növekvő nyomás és légtartalom, fájós, de gyógyuló fül (Tympanogram)

Jobb fül kifogástalan állapot (Tympanogram)

 

Fentiek alapján tanácsolható, hogy síelés előtt az ártalmatlannak tűnő felső légúti hurutot is kezeltessük ki, betegen lehetőleg ne induljunk el. Ha fül-orr-gégész a ferde orrsövény korrekcióját, gyermekeknél az orrmandula kivételt javasolja, esetleg csak a hegyek között fog majd eszünkbe jutni, hogy még az is lehet – igaza van.

Ha lehet, vigyünk magunkkal száraz meleget biztosító infralámpát, elektromos melegítőpárnát (bioptron lámpa nem erre való) mert mindenféle középfül probléma esetén a melegítés feltétlen szükséges. Rendkívül fontos a helyes öltözet, a sapkát és cudar időre tekintettel a símaszkot is beleértve. Hallgassunk sokat tapasztalt síoktatónk tanácsaira, esetleg keressünk a lapon erre vonatkozó információkat! A gyermekek hőháztartása sokkal labilisabb, mint a felnőtteké, a drága sífelszerelés mellett a ruházaton történő takarékoskodás megbosszulhatja magát. Láz-, és fájdalomcsillapítót mindig vigyünk magunkkal. Nyálkahártya lohasztó orrcsepp is legyen nálunk, de ne feledjük, hogy ezek az orrcseppek rövid, néhány napos használatra vannak, hosszú távú használatuk „rebound” effektusuk miatt rendkívül káros.

A fülcseppeket tegyük el a nyári strandholmik mellé, a középfül betegségek esetén a hallójáratba juttatott gyógyszerek és gyógyhatásúnak kikiáltott készítmények feleslegesek. Tapasztalataim szerint a szülők általában nagyon megijednek a gyermeket megviselő, egyébként ártalmatlan fülfájástól, de a fül alattomos, lassú, később fülműtétet igénylő betegségeitől kevésbé félnek. Rendelőkben a panaszok elmúlása után elvétve fordul elő, hogy az első rossz hallásvizsgálati eredmény miatt a mérés megismétlésére visszajönnének betegeink.

Dr. Németh Tamás
fül-orr-gégész szakorvos
gyermek fül-orr-gégész szakorvos
www.fuleszorvos.hu
www.gyerekfulesz.hu

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>