Carving műanyag pályán | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Carving műanyagonA magyarországi viszonyok között nagyon népszerű műanyag pályán síelni. Ennek elsődleges oka, hogy nem kell drága pénzért messzire utazni ahhoz, hogy a biztonságos sízés alapjait elsajátítsuk. Ezt megtehetjük itthon akár városon belül is. Így már az első külföldi sítúránk első percétől élvezhetően csúszhatunk. Ráadásul a szakemberektől tanult sítudás sokkal nagyobb biztonságot ad. A biztonság véleményünk szerint a legfontosabb szempont. A legtöbb hazai síiskolában nem csak a helyes technika elsajátítására fektetnek nagy hangsúlyt, hanem a síkultúra terjesztésére is.

Megtanítják a síkresz szabályait, és a többi olyan alapvető viselkedési szabályt is, melyek ismeretében baleseteket előzhetünk meg. Azok az apró trükkök, öltözködési és egyéb szabályok is elsajátíthatók, melyek a sípályán kényelmünket, komfortérzetünket növelik. Egyébként közvetve ezek is kihatnak a biztonságra.

Műanyagon a sízést az időjárástól függetlenül szeptembertől áprilisig lehet gyakorolni. Ez lehetőséget kínál arra, hogy ebben az időjárási szempontból kellemetlenebb időszakban is kicsábítsuk gyermekeinket a szabadba, ahol a jó levegőn az immunrendszert erősítve rendkívül egészséges mozgást végezhetnek. A sízés ugyanis szimmetrikus mozgás. Egyformán terheli az egész testet, illetve az agyunk jobb és bal féltekéjét. A 3-8 éves korosztály számára ez hasznos a mentális képességek fejlődése szempontjából is. Az ebben a korban elsajátított mozgások később úgy automatizálódnak, hogy soha nem lehet többé elfelejteni. Mint például a biciklizést.

Kisgyermek a műanyag pályánGyakorlottaknak nem nehéz az éltartás

Sokan azért bírálják a műanyag pályán való síelést, mert nem lehet rajta elérni az igazi hó nyújtotta éltartást. Ez nem teljesen igaz! A kezdők szempontjából ráadásul szinte lényegtelen a különbség. Ők ugyanis évek múlva, sok-sok kilométer megtétele után juthatnak el arra a tudásszintre, ahol már képesek élen vezetni a sít. Egyenes siklás és hóeke ívelés gyakorlásakor tökéletesen működik a sí a műanyagon is. Többfajta műanyagpálya-fejlesztés létezik a világon. Mindegyiknek az a célja, hogy a hosszirányú csúszósságot ötvözze az oldalirányú éltartással. A Magyarországon használatos pályák akár az újak, akár a régebbiek, mind ugyanazon az elven működnek: valamilyen hálószerű alapból műanyag tüskék állnak ki.

Műanyagon bigfoottalHa megfelelő sít választunk, akkor ezeken a felületeken is kivitelezhető élen vezetett, úgynevezett karcolt carving ív! A túl hosszú léc túl nagy felületen érintkezik a pályával. Ezért az élről a műanyagra ható erő túlságosan eloszlik. A tüskék ilyenkor nem tartanak. Ez olyan érzés, mintha jeges pályán síelnénk. Ugyanez a helyzet a túl kemény sível is. Könnyebben vezetik élén a lécet a tüskék, ha az puhább. A másik lényeges szempont, hogy megfelelő meredekségű legyen a pálya. Enyhe lejtőn kisebb erők keletkeznek, melyekkel könnyebben elbánnak a műanyag tüskék. Ráadásul a tanuló is képes egy nehezebb technikai elemet, például karcolt lendületet végrehajtani. Túl meredek pályán széteshet a laposon jól begyakorolt mozgás.

Mindezek alapján a haladó sízőknek is ajánljuk, próbálják ki a carvingot műanyag pályán is! Válasszanak extrém rövid lécet Big Foot-ot, Snow-Blade-et, vagy Carvellinot, és gyakoroljanak először a lapos pályán!

 

Babos Sándor
SMSZ kiképző síoktató
http://www.fogarasisiiskola.hu/

/** * @file fb-social-plugin.tpl.php * Theme the more link * * - $plugin_type: the type of this plugin * - $tag_name : the tagname of this plugin */ ?>