Bot a test előtt, vízszintesen | SKI. C.U.L.T. -- skiculture
/** * @file * Returns the HTML for a node. * * Complete documentation for this file is available online. * @see https://drupal.org/node/1728164 */ ?>

Cél: A felsőtest helyzetének beállítása

Gyakorlat: Síelés közben a botokat a test előtt kell tartani, és előre, az esésvonal felé nyomni. A gyakorlat ismertetéséből következik, hogy rövidebb sugarú kanyarokról lehet szó. Ügyelni kell arra, hogy a bot vízszintesen álljon és lefelé nézzen, ne forduljon el ebből az irányból. A magyarázat szerint így elkerülhető, hogy a testsúly a belső lábra kerüljön. Kihangsúlyozza, hogy a felsőtest szerepe a síelésben meghatározó.

Kilendülő csípő, flatterolás, terhelés az ívbelső sílécenA látvány elemzése:

Feltűnő a gyakorlat bemutatása során, hogy az egyébként kiítűnő síelő nagyon megküzd a kanyarok elindításával, utána viszont kicsavarodva sodródik. A látvány nem szép, nem is harmonikus, és technikailag is csapnivaló.

Kritika:

  • A lassú gyakorlatban sok a rézsútsiklás. Eközben a feladatnak megfelelően megpróbálja a völgy felé nyomni a botot, és ez a helyzet teljesen blokkolja azokat az erőket, amelyekkel könnyedén lehetne egyébként élt váltani. Ennek az oka az, hogy ilyenkor is a völgy felé akarja nyomni a botot.
  • Az előzőek miatt a kanyart a csípő meglendítésével és egy lépéssel indítja meg, ami miatt viszont csúnya sodródás (flatterolás) alakul ki. A kikormányzás végén állnak csak élre a sílécek, akkor viszont a szándékával ellenkezőleg belső lábra kerül a testsúly.
  • A lefelé tartott bottal a vállal való forgatást is meg szeretné akadályozni, de a nagy lendítés a végén a vállakat is eléri.

Hasznos elemek:

  • A gyakorlatnak ebben a formájában nem tudok fellelni.

Következtetés:

A szándék jó a válltengely lenyugtatására, a megoldás viszont hibás, aki ezt a gyakorlatot kitalálta, nem nagyon érti a síelés mozgásszerkezetét. Tudásszinttől függetlenül az élváltás környékén vannak a legnagyobb változások a ránk ható erőkben. Ezekhez a változásokhoz alkalmazkodni kell, sőt meg kell tanulni őket felhasználni. Valóban igaz, hogy a felsőtest rendkívüli fontos szerepet tölt be a síelésben, de folyamatos előretörekvés a vállakban valójában megmerevíti a felsőtestet, így kivonja a valós történésekből.

Elképzelhető, hogy ha pl. az élváltásnál megengedné, hogy a bottal megérintse a csípőt, a kikormányzásban pedig fel kellene készíteni a vállak elé, néhány embernél pozitív hatásúvá válhatna a gyakorlat.

Jártassági szint: 
Szükséges alapismeretek : 
Kategória: